ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ГУМАНІТАРНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ станом на 10:00 25.05.2023

  1. Право на життя і безпеку

1.1. Право на життя і безпеку дітей

Станом на 10 годину 25 травня 2023 року, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також інших джерел, які потребують підтвердження, від початку вторгнення російської федерації в Україні загинули 482 дитини та постраждало 984 дитини (+1 за добу).

24 травня в ході евакуації сімей із дітьми з смт. Нью-Йорк Донецької області відбувся ворожий обстріл під час якого отримала ушкодження 14-річна дівчинка.

Фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити неможливо через те, що в українських містах окупаційні війська ведуть активні бойові дії.

Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням права дітей України на життя і безпеку, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями та Конвенцією ООН про права дитини.

1.2. Право на життя і безпеку цивільних осіб та військовослужбовців України

Станом на 21 травня, за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, зафіксовано 8895 загиблих серед цивільного населення, 15117 мирних осіб поранено.

Вчора, 24 травня, російські окупанти обстріляли з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків, безпілотників та авіації мирні населені пункти Херсонщини. російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області та об’єкти соціальної і критичної інфраструктури в Бериславському районі. Внаслідок російської агресії четверо людей дістали поранення.

За 24 травня росіяни вбили 1 жителя Донеччини — у Часовому Яру. Ще 6 людей в області дістали поранення.

Вбивства мирного населення, обстріли мирних міст та цивільних об’єктів армією країни-агресора є військовими злочинами та злочинами проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду й грубим порушенням норм чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них.

  1. Порушення права на житло, охорону здоров’я, освіту внаслідок руйнувань військами рф мирних населених пунктів

Зруйновано:

  • понад 170 000 будинків (мають пошкоджене або зруйноване житло 3,6 млн українців);
  • 3198 закладів освіти (включаючи 865 дитячих садочків), зокрема 441 заклад, які неможливо відновити;
  • 1400 закладів охорони здоров’я (177 неможливо відновити);
  • 597 аптек;
  • 620 адміністративних будівель;
  • понад 349 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання;
  • 494 релігійних споруд (церков, храмів, мечетей);
  • 1201 об’єктів культури;
  • 422 заводи та підприємства;
  • 326 мостів та мостових переходів;
  • понад 25 тис. кілометрів доріг;
  • 27 торгівельних споруд;
  • 28 нафтобаз;
  • 11 ТЕЦ;
  • 3 ТЕС;
  • 336 котельнь;
  • 19 аеропортів і цивільних аеродромів;
  • 110 залізничних вокзалів і станцій;
  • 5 портів та портової інфраструктури.

За інформацією ЮНІСЕФ, через війну 3,3 млн дітей в Україні потребують допомоги.

  1. Застосування рф забороненої зброї проти цивільного населення та об’єктів

Протягом 24 травня противник завдав 30 авіаційних ударів, здійснив понад 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, за даними Генерального штабу ЗСУ.

Вчора, 24 травня, російські окупанти завдали ракетного удару по с. Циркуни Харківського району Харківської області. Ракета, попередньо С-300, влучила в землю. Пошкодження зазнав приватний будинок розташований неподалік. Протягом доби ворог обстрілював населені пункти Харківського, Куп’янського, Богодухівського та Чугуївського районів. Внаслідок обстрілів Куп’янська пошкоджено ясла-садок, два 5-поверхових житлових будинки та цивільну інфраструктуру. Внаслідок ударів БПЛА в с. Плоске Куп’янського району пошкоджено приватний будинок, знищено 2 господарчі споруди та сільгосптехніку сільгосппідприємства, пошкоджено будівлю школи.

У с. Кучерівка Куп’янського району через ворожий обстріл сталася пожежа на 2 складських приміщеннях, пошкоджено деревообробний цех. В с. Одноробівка Богодухівського району через удар попередньо авіабомбою пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури. У Вовчанську Чугуївського району обстрілами пошкоджено дитячий садок та 3 житлові приватні будинки. Попередньо без постраждалих.

24 травня ворог завдавав артилерійські удари по акваторії Очаківської громади Миколаївської області. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Використання таких видів зброї широкого ураження проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

  1. Порушення права на свободу, особисту недоторканість та інші основоположні права людини

780 колаборантів і гастролерів ТОТ Запорізької області вирішили змінити професію – готуються до осінніх псевдовиборів.

А заразом допомагають українським спецслужбам – власноруч надали докази причетності до рашистів. Вчора в окупації стартували онлайн-праймеріз від старшого брата посібників кремля – партії “єдіная росія”.

Голосують “громадяни миру”: проголосувати може кожен мешканець в окупації – паспорт і громадянство значення не мають. Онлайн голосування без Інтернету: рашисти завели провайдера-монополіста і провокують постійні перебої зі зв’язком.

Губернатора не обирають: тільки депутатів до місцевих рад і кремлівської держдуми.

Окупанти виправдовуються військовим положенням, проте самі розуміють: рівень підтримки їхніх кандидатів “електоратом” дорівнює нулю.

Такі дії рф є грубим порушенням статті 33 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

  1. Вимушена міграція жителів України внаслідок війни та примусова депортація до рф

Станом на 23 травня УВКБ ООН, через війну росії проти України понад 18,86 млн людей перетнули кордон України.

8,24 млн біженців з України зафіксовано по всій Європі, з яких 5,24 млн біженців зареєстрованих для тимчасового захисту або аналогічного захисту національної системи в Європі.

2,85 млн громадян України виїхало/депортовано до рф.

ЗМІ країни-агресора посилаючись на джерела у військових відомствах рф повідомляють, що станом на початок вересня на територію рф вивезено понад 3,8 млн осіб, з них 705 тис. дітей (серед яких 2 тис. дітей-сиріт з українських соціальних установ).

За даними УВКБ ООН, 5,35 млн стали внутрішньо переміщеними особами.

Країна-окупант рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

ukУкраїнська