ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ГУМАНІТАРНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ станом на 10:00 31.03.2023

  1. Право на життя і безпеку

1.1. Право на життя і безпеку дітей

Станом на 10 годину 31 березня 2023, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також інших джерел, які потребують підтвердження, від початку вторгнення російської федерації в Україні загинули 466 дітей та постраждало 943 дитини.

Фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити неможливо через те, що в українських містах окупаційні війська ведуть активні бойові дії.

Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням права дітей України на життя і безпеку, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями та Конвенцією ООН про права дитини.

1.2. Право на життя і безпеку цивільних осіб та військовослужбовців України

На сьогодні, за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, зафіксовано 8401 загиблого серед цивільного населення, 14023 мирних осіб поранено.

Вчора, 30 березня, російські загарбники атакували з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків, безпілотників та авіації мирні населені пункти Херсонщини. Через обстріли у місті пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки. Внаслідок російської агресії 1 людина загинула, 2 особи дістали поранення.

30 березня, ворог завдав ракетного удару по Новобаварському району Харкова. Усього по місту було випущено 9 ракет, попередньо ЗРК С-300. У Харкові пошкоджений об’єкт цивільної інфраструктури та приватні житлові будинки. Частина ракет влучила в землю та вибухнула у повітрі. Внаслідок ракетної атаки легкі поранення отримали 3 людей.

Також минулої ночі ворог здійснив атаку БПЛА “Шахед” на об’єкти критичної інфраструктури в Ізюмському районі. Поранення зазнали та були госпіталізовані 2 цивільних чоловіка 44 та 66 років.

За 30 березня росіяни вбили 1 жителя Донеччини — у Бахмуті. Ще 6 людей в області дістали поранення.

Вбивства мирного населення, обстріли мирних міст та цивільних об’єктів армією країни-агресора є військовими злочинами та злочинами проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду й грубим порушенням норм чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них.

  1. Порушення права на житло, охорону здоров’я, освіту внаслідок руйнувань військами рф мирних населених пунктів

Зруйновано:

  • понад 149 000 будинків (мають пошкоджене або зруйноване житло 3,6 млн українців);
  • 3146 закладів освіти (включаючи 863 дитячих садочків), зокрема 438 закладів, які неможливо відновити;
  • 1218 закладів охорони здоров’я (174 неможливо відновити);
  • 595 аптек;
  • 620 адміністративних будівель;
  • понад 349 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання;
  • 270 релігійних споруд (церков, храмів, мечетей);
  • 908 об’єктів культури;
  • 422 заводи та підприємства;
  • 326 мостів та мостових переходів;
  • понад 25 тис. кілометрів доріг;
  • 27 торгівельних споруд;
  • 28 нафтобаз;
  • 11 ТЕЦ;
  • 3 ТЕС;
  • 336 котельнь;
  • 19 аеропортів і цивільних аеродромів;
  • 110 залізничних вокзалів і станцій;
  • 5 портів та портової інфраструктури.

За інформацією ЮНІСЕФ, через війну 3,3 млн дітей в Україні потребують допомоги.

  1. Застосування рф забороненої зброї проти цивільного населення та об’єктів

Протягом 30 березня противник завдав 11 ракетних та 4 авіаційних удари, здійснив понад 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню, за даними Генерального штабу ЗСУ.

У ніч на 31 березня, рашисти знову вдарили по Запоріжжю. Постраждав об’єкт інфраструктури. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Вчора, 30 березня, ворог завдавав артилерійських обстрілів по акваторії Очаківської громади Миколаївської області. Попередньо без постраждалих.

Використання таких видів зброї широкого ураження проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

  1. Порушення права на свободу, особисту недоторканість та інші основоположні права людини

Окупанти посилюють ядерний терор, відкрито погрожуючи Європі та світу.

Паралельно з заявами про розташування тактичної ядерної зброї у Беларусі, рашисти посилили військову активність поблизу ЗАЕС. У цьому особисто переконався голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Він вже заявив: убезпечити станцію неможливо через збільшення військ поруч із нею.

Отже, ерефія вкотре порушує всі норми ядерної та радіаційної безпеки та посилює ядерний шантаж.

Проте за рік повномасштабного вторгнення в Україну весь світ вже переконався: українців не залякати та не зламати. А доля окупантів передбачувана: трибунал або вояж додому в чорних пакетах.

Такі дії росіян порушують всі норми ядерної та радіаційної безпеки Женевської конвенції 1949 року і її пізніші додаткові протоколи регулюють перебіг збройних конфліктів і мають обмежувати їхній вплив.

  1. Вимушена міграція жителів України внаслідок війни та примусова депортація до рф

За даними УВКБ ООН, через війну росії проти України понад 17,08 млн людей перетнули кордон України.=

8,17 млн біженців з України зафіксовано по всій Європі,
з яких 5,00 млн біженців зареєстрованих для тимчасового захисту або аналогічного захисту національної системи в Європі.

2,85 млн громадян України виїхало/депортовано до рф. ЗМІ країни-агресора посилаючись на джерела у військових відомствах рф повідомляють, що станом на початок вересня на територію рф вивезено понад 3,8 млн осіб, з них 705 тис. дітей (серед яких 2 тис. дітей-сиріт з українських соціальних установ).

За даними УВКБ ООН, 5,35 млн стали внутрішньо переміщеними особами.

Країна-окупант рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

ukУкраїнська