Правозахисниця, очільниця Українського центру захисту прав людини Людмила Денісова 28 квітня в ефірі телеканалу Еспресо зазначила, що геноцид – це найстрашніший злочин. Це коли завдяки таким діями рф відбувається знищення народу або його частини. І одним з таких прикладів є примусове переміщення та депортація наших дітей, яке рф почала здійснювати ще до 24 лютого 2022 року.

Треба нагадати, чому так затягнулося таке рішення, яке вчора було ухвалене ПАРЄ. Ще у 2019 році своїм указом путін зробив все можливе, щоб така депортація наших дітей з тимчасово окупованих територій “ЛДНР” відбувалася. Ми всі пам’ятаємо, що депортація і примусове переміщення почалося ще 18 лютого 2022 року. Тоді вже перевозили наших дітей і я почала говорити про те, що почалася така дія рф, яка мала вже тоді ознаки геноцида”, – наголосила Людмила Денісова.

рф продовжувала вивозити дітей і після початку повномасштабного вторгнення – під час фільтрацій розлучали батьків з дітьми, вбивали батьків, колаборанти допомагали це робити. Це відбувалося протягом року. 

Але суспільство, міжнародна спільнота чомусь звернули на це увагу і почали такі резолюції ухвалювати тільки після того, як вже, за російськими даними, було перевезено понад 700 тисяч наших дітей”, – зауважила очільниця Центру.

Водночас Людмила Денісова підкреслила, що резолюція ПАРЄ надає нам збільшення кількості держав, які зазначають, що путін має індивідуальну відповідальність за ці злочини. Тому ухвалення резолюції ПАРЄ надає нам можливості на те, що злочинці будуть покарані.

ukУкраїнська