Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) призначив на 8 листопада 2023 року слухання у міждержавній справі “Україна проти Росії” щодо порушення прав людини окупаційною російською владою Криму. 

Суд розгляне по суті скарги, які вже були визнані прийнятними, а також питання прийнятності та суті справи “політичних в’язнів” і скарги “засуджених”. 

ЄСПЛ ухвалив додаткові рішення щодо подальших процесуальних дій у міждержавній справі “Україна проти Росії (Крим)”. Сама справа стосується скарг України про систематичні порушення владою РФ Європейської конвенції з прав людини в анексованому Криму від лютого 2014 року“, – зазначили в ЄСПЛ.

Там нагадали, що ще 16 грудня 2020 року скаргу України визнали частково прийнятною, встановивши, що скарги підпадають під “юрисдикцію” росії з огляду на “фактичний контроль”, який вона мала над Кримом від 27 лютого 2014 року.

Український центр захисту прав людини вітає ухвалу ЄСПЛ, оскільки це важливий крок на шляху до притягнення країни-окупанти росії до відповідальності за агресію проти України та порушення прав громадян України в окупованому Криму.

Наголошуємо, що на даний час за політичними та релігійними мотивами рф переслідуються біля 150 громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, з яких 114 – це кримські татари.

Нагадаємо, що у січні 2023 року Суд у Страсбурзі вирішив, що має юрисдикцію щодо розгляду скарг проти росії за порушення прав людини на територіях Сходу України, які перебували під фактичним контролем рф.

Суд одностайно вирішив, що від 11 травня 2014 року події підпадають під юрисдикцію суду”, оскільки “території, захоплені сепаратистами, перебували під контролем російської федерації“, – наголосила суддя ЄСПЛ.

ukУкраїнська