27 квітня 2023 року російський диктатор путін підписав злочинний указ № 307, в якому зазначено, що жителі тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей у разі рішення зберегти українське громадянство можуть жити вдома до 1 липня 2024 року, а після цього їх можуть депортувати.

Українці можуть залишитися жити у себе вдома лише за умови наявності “посвідчення біженця, свідоцтва про надання тимчасово притулку на території рф, дозволу на тимчасове проживання чи посвідки на проживання”.

Депортації з забороною в’їзду до рф також підлягатимуть люди, які “створюють загрозу національній безпеці росії, виступають за насильницьку зміну основ конституційного ладу та беруть участь у несанкціонованих акціях”.

Такі дії рф є грубим порушенням ст. 33 та 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території, та забороняють будь-які репресалії проти майна жителів тимчасово окупованих територій.

Примусова паспортизація російською федерацією громадян України є порушенням основоположних принципів суверенності та територіальної цілісності України, вимог статті 2 Статуту ООН та Декларації про принципи міжнародного права.

Український центр захисту прав людини засуджує укази воєнного злочинця путіна щодо громадян України.

Закликаємо міжнародну спільну якнайшвидше відреагувати на ці злочини рф проти України та її громадян та притягнути до відповідальності військово-політичне керівництво країни-окупанта.

Донецька, Луганська, Херсонська, Запорізька області та Крим – це Україна!

рф обов’язково має бути покарана!

ukУкраїнська