24 січня у Джанкойському районі тимчасового окупованого Криму правоохоронні органи за участі ФСБ провели обшуки у домівках кримських татар та затримали шість осіб. А вже 25 січня окупаційний суд обрав Екрему Крошу, Айдеру Асанову, Рефату Сейдаметову, Осману Абдуразакову, Халилу Мамбетову та Леману Зекеряєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 24 березня 2023 року.

Перед початком судових засідань окупаційні правоохоронці затримали понад 30 активістів, які приїхали на суд аби висловити підтримку незаконно засудженим кримським татарам, за що і були затримані. Станом на вечір 25 січня 29 із них перебували у відділках поліції Сімферополя.

У одного із затриманих – Казима Аблялімова під час його утримання у відділку поліції 25 січня помер батько. Однак для окупантів навіть смерть рідної людини не стала підставою для звільнення людини.

Вдаючись до необгрунтованих обшуків і арештів, політично мотивованих сфабрикованих кримінальних та адміністративних звинувачень, країна-окупант порушує право на: справедливий судовий розгляд та особисту недоторканність і свобода висловлення думки.

Здійснюючи судилища над кримськими татарами рф порушує норми міжнародного права, Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Загальну декларацію прав людини.

На даний час за політичними та релігійними мотивами рф переслідуються біля 150 громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, з яких 114 – це кримські татари.

Довідка: ПОДИВИТИСЬ

 

ukУкраїнська