28 травня набрали чинності законодавчі зміни щодо оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану, а також роботи військово-лікарських комісій (далі – ВЛК).

Що змінилося для військовослужбовців?

  1. Відтепер пройти військово-лікарську експертизу військовослужбовці зможуть не тільки у ВЛК, створених при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (дал – ТЦК та СП), при закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, а й у ВЛК, створених при державних та комунальних закладах охорони здоров’я.
  2. У разі направлення на лікування поза розташуванням військової частини військовослужбовці повинні мати при собі, серед інших документів, довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва). Таким чином, довідка про травму (каліцтво, поранення, контузію) замінена на довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва).
  3. Довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) складатиметься начальником медичної служби військової частини, як правило, після проведення відповідного розслідування обставин отримання військовослужбовцем травми (поранення, контузії, каліцтва).
  4. Не проводиться зазначене розслідування у разі, якщо травма (поранення, контузія, каліцтво) військовослужбовця спричинена діями противника.
  5. У разі, якщо обстановка не дозволяє надати довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), до направлення військовослужбовця, який одержав травму (поранення, контузію, каліцтво), на лікування поза розташуванням військової частини, така довідка направляється до військового закладу охорони здоров’я або ТЦК та СП у порядку, встановленому Міністерством оборони України.
  6. Довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) складається протягом 5 днів.
  7. Також протягом 5 днів довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) має бути направлена до військового закладу охорони здоров’я або ТЦК та СП у порядку, встановленому Міністерством оборони України.
  8. На час воєнного стану, після виписки з закладу охорони здоров’я, медичні та інші документи не видаються військовослужбовцю для подальшої здачі їх до медичного пункту військової частини, а направляються до військової частини у електронному вигляді закладом охорони здоров’я або ТЦК та СП. У разі неможливості направлення таких документів у електронному вигляді заклад охорони здоров’я або ТЦК та СП зобов’язані направити документи до військової частини у паперовому вигляді.
  9. Військовослужбовці, які згідно з висновком ВЛК мають право на відпустку для лікування у зв’язку з хворобою або визнані непридатними до військової служби, мають подати заяву до ТЦК та СП за місцем лікування для направлення їх до місця проведення відпустки або для оформлення документів на звільнення з військової служби.

Зміни запроваджені Законом України № 3080-IX “Про внесення змін до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану” та Законом України № 3079-IX “Про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо особливостей створення та роботи військово-лікарських комісій”.

ukУкраїнська