Правозахисниця, очільниця Українського центру захисту прав людини Людмила Денісова 28 квітня в ефірі телеканалу Еспресо пояснила, що Україна повинна голосніше говорити про випадки депортації дітей усьому світу, щоб мати докази, що це геноцид. 

Є чітка хронологія. Спочатку вивозили всіх, потім рф почала заохочувати своїх громадян на усиновлення українських дітей матеріальною допомогою, потім в рф була запроваджена ціла програма сегрегації. В “ЛДНР” та інших тимчасово окупованих теритріях окупанти проводили сегрегацію, витратили безліч грошей, щоб зробити обстеження наших дітей і вивезти здорових дітей на усиновлення. Потім дітей вивозили нібито на відпочинок на три тижні, але потім не повертали. Ці приклади – це і є ознаки геноциду. Ці всі випадки треба використовувати нашим дипломатам“, – наголосила Людмила Денісова.

Водночас зазначила, що Міжнародний кримінальний суд, який підозоює путіна у депортації українських дітей, може засудити російського диктатора лише особисто, коли його привезуть до Гааги. Тому потрібно мати докази для створення Спеціального трибуналу.

Про те, що ще має зробити Україна, аби рф була покарана за всі злочини, дивіться в інтерв’ю.

ukУкраїнська