За даними Державної екологічної інспекції України, на сьогодні вже понад 59 тисяч га лісів та інших насаджень були випалені ракетами та снарядами.

Лише деякі з цих лісів можуть відновитися протягом десятка років за найоптимістичнішими розрахунками. Решта – втрачені назавжди.

У воду потрапили вже 1,5 тисячі тонн забрудників. Крім того, понад 280 тисяч м² ґрунтів забруднено небезпечними речовинами. 11 млн м² земель засмічено залишками знищених об’єктів та боєприпасів.

Майже 686 200 тонн нафтопродуктів згоріло під час обстрілів, забруднивши атмосферне повітря небезпечними речовинами.

Наразі повні масштаби завданої довкіллю України шкоди важко оцінити, адже точаться активні бої і щодня продовжуються обстріли територій.  Але вже зараз зрозуміло, що на відновлення квітучої природи нашої держави підуть багато десятиліть.

Ведення бойових дій у спосіб, що наносить суттєвої шкоди довкіллю, є порушенням Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року та злочином екоциду.

Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень рф прав людини в Україні.

Довідка: ПОДИВИТИСЬ

ukУкраїнська