На Великдень, 16 квітня 2023 року, Україна повернула з російського полону ще 130 оборонців. Серед них – двоє військовослужбовців ЗСУ, до розшуку яких долучився Український центр захисту прав людини.

З проханням допомогти з розшуком полоненого військовослужбовця ЗСУ звернулася його матір. Вона повідомила, що отримала сповіщення від командира про те, що її сина 16 жовтня минулого року під час виконання бойового завдання у Донецькій області було захоплено силами противника в полон.

Завдяки роботі Центру відомості про військового було внесено до відповідних реєстрів, а також зареєстровано в Бюро Центрального агентства з розшуку Міжнародного Комітету Червоного Хреста (далі – МКЧХ). Однак його перебування в полоні держави-агресора до останнього не було підтверджено російською стороною та МКЧХ.

Іншого бійця розшукувала сестра. Вона розповіла Центру, що за повідомленням військкомату, 22 лютого 2023 року під час виконання бойового завдання в Донецької області її брат зник безвісти.

Завдяки роботі Центру відомості про зниклого військового було направлено до компетентних державних органів уповноважених на розшук та інформацію про нього внесено до відповідних реєстрів, а також відповідна інформація про розшукуваного була скерована до Єдиного реєстру досудових розслідувань та до МВС України.

Вітаємо оборонців України та їхні родини з поверненням на Батьківщину!

За офіційними даними, від 24 лютого Україна вже повернула 2235 українців і українок із російського полону.

За допомогою Українського центру захисту прав людини з полону рф звільнили вже 8 захисників і захисниць України.

ukУкраїнська