29 травня у Державному бюро розслідувань (ДБР) повідомили про закриття провадження відносно 277 військовослужбовців 501-го окремого батальйону морської піхоти ВМС України, за підозрою у дезертирстві. 

Родинами частини військовослужбовців цього батальйону, який обороняв Маріуполь, опікувався Український центр захисту прав людини.  

Відтепер їм поновлено виплату грошового забезпечення відповідно до вимог законодавства.

Слідство встановило, що бійці опинилися в полоні через зраду одного з командирів. Про відновлення виплат свідчить відповідний наказ командира частини. Згідно з документом, сім’ї військовослужбовців отримають у повному обсязі грошове забезпечення бійців за час перебування у полоні“, – зазначили у ДБР. 

Як відомо, йдеться про Костянтина Безсмертного, який був також т.в.о. заступника командира 501-го батальйону морпіхів в маріупольському оточенні.

Український центр захисту прав людини вітає справедливе рішення ДБР та сподівається, що захисники Маріуполя якнайшвидше повернуться на Батьківщину до своїх родин.

Тепер це рішення зняло всі підозри, всі закрито кримінальні справи і нарешті морпіхи з 501-го батальйону потрапили у списки на обмін. Справедливість є, але за неї треба боротися, зокрема і в таких випадках, яких опинилася наша держава“, – зауважила очільниця Українського центру захисту прав людини Людмила Денісова. 

Закликаємо уповноважені органи докласти максимум зусиль для повернення наших воїнів з ворожого полону.

ukУкраїнська