Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (далі – ММПЛУ) 24 березня презентувала доповіді щодо поводження з військовополоненими та загальної ситуації з правами людини в Україні за 6 місяців – від 1 серпня 2022 року до 31 січня 2023 року.

ММПЛУ зазначає, що стурбована “випадками вбивств, насильницьких зникнень, сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, примусового переміщення та депортації, примусового призову на військову службу, катувань та іншого жорстокого поводження з військовополоненими, значних обмежень громадянських і політичних прав, а також широкий вплив збройного конфлікту на здійснення економічних, соціальних і культурних прав у суспільстві”.

ММПЛУ закликала рф припинити збройну агресію проти України, негайно звільнити всіх цивільних, припинити порушення прав людини в окупованому Криму та призов громадян України, які проживають на окупованому півострові до російського війська, а також припинити вчиняти незаконні дії зі зміни статусу та громадянства українських дітей, забезпечити заборону усиновлення дітей, розлучених з батьками.

Український центр захисту прав людини (далі – Центр) підтримує вимоги ООН до країни-агресора та закликає притягти рф до відповідальності за зафіксовані ММПЛУ злочини проти України.

Центр підтримує рекомендації ММПЛУ уряду України щодо забезпечення жертв і постраждалих від збройної російської агресії громадян належною медичною та психосоціальною допомогою, житлом, доступом до правосуддя, а також рекомендації до правоохоронних органів України видати внутрішні інструкції для ефективного розслідування зґвалтувань, сексуального насильства, жорстокого поводження та тортур відповідно до міжнародних стандартів і практик.

Закликаємо міжнародну спільноту якнайшвидше притягнути до відповідальності військово-політичне керівництво рф за всі воєнні злочини проти України. 

ukУкраїнська