2 грудня під час презентації  нового громадського проєкту — “Центр допомоги полоненим та членам їхніх сімей”, ініційованого “Українським центром захисту прав людини”, до нас звернувся чоловік, який вже декілька місяців безрезультативно розшукував свого бойового побратима.

За його словами,  уродженець Донецької області, сержант-парамедик Ч, потрапив у полон до окупантів під час виходу з «Азовсталі» 20 травня 2022 року. Останній раз він виходив на зв’язок 19 серпня, під час якого повідомив, що знаходиться у колонії в Оленівці.  Подальша його доля була невідома.   За додатковою інформацією з’ясувалось,  що це  вже не перший полон військовослужбовця Збройних Сил України.  У лютому 2014 року його було схвачено у селі Широкине та засуджено псевдосудом так званої «ДНР» до 30 років ув’язнення. Після звільнення у грудні 2017 року та проходження реабілітації,  він героїчно повернувся на фронт.

Наші спеціалісти відразу ж прийняли заявку від чоловіка та почали діяти. Протягом доби були підготовлені та відправлені листи з запитом на ім’я: керівника державного підприємства «Український національний центр розбудови миру»,  голови Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими,  голови делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні  та голови Нацполу України.

Через деякий час з Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими надійшла відповідь, що перебування військовослужбовця Ч у полоні держави-агресора підтверджено  МКЧХ, а самого сержанта включено в реєстр НІБ. Саме останній факт, набуття офіційного статусу військовополоненого, в подальшому дозволить членам сім’ї військовополоненого  реалізувати свої права на державні гарантії у порядку, визначеному законодавством України.

За словами голови правління «Українського центру захисту прав людини» Людмили Денісової, через відсутність єдиного органу, визначеного державою для комунікацій, сім’я місяцями не має інформації про долю родича, що розшукується, і не знає, який державний орган повинен дати відповідь про місцезнаходження розшукуваного.

«Відповідно до порядку, встановленого нашим законодавством, до пошуків зниклих безвісти залучено багато державних органів: це Координаційний штаб із поводження з військовополоненими, Об’єднаний центр СБУ з пошуку та звільнення полонених, Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Національна поліція та інші. Згідно з дорожньою картою, розміщеною на сайті ГУР,  сім’я має звернутися щонайменше до п’яти органів державної влади», – зазначає Денісова.

Саме тому, для допомоги родичам зниклих українців (військових і не тільки), запрацював “Центр допомоги полоненим та членам їхніх сімей”. За цілодобовим безкоштовним телефоном  0 800 33 07 09  Вам обов’язково роз’яснять порядок розшуку рідних і знайомих та допоможуть звернутися до відповідних органів.

 

en_USEnglish