ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ГУМАНІТАРНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ станом на 10:00 15.05.2023

  1. Право на життя і безпеку

1.1. Право на життя і безпеку дітей

Станом на 10 годину 15 травня 2023 року, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також інших джерел, які потребують підтвердження, від початку вторгнення російської федерації в Україні загинула 481 дитина та постраждало 973 (+2 за добу) дитини.

14 травня внаслідок обстрілу ворогом м. Курахове Донецької області поранено 17-річного хлопця.

14 травня через обстріл с. Приморське Запорізької області отримала поранення 6-річна дівчинка. Фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити неможливо через те, що в українських містах окупаційні війська ведуть активні бойові дії.

Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням права дітей України на життя і безпеку, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями та Конвенцією ООН про права дитини.

1.2. Право на життя і безпеку цивільних осіб та військовослужбовців України

Станом на 07 травня, за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, зафіксовано 8791 загиблий серед цивільного населення, 14815 мирних осіб поранено.

Минулої доби у Херсонській області через російську агресію шестеро людей загинули, ще троє дістали поранення різного ступеня тяжкості.

У Харківській області вчора, 14 травня, внаслідок ворожого  артилерійського обстрілу с. Стариця Чугуївського району, на жаль, загинуло 2 цивільних людей.

За 14 травня росіяни поранили 7 жителів Донеччини: 3 – у Костянтинівці, 3 – у Кураховому і 1 – у Дружківці.

Вбивства мирного населення, обстріли мирних міст та цивільних об’єктів армією країни-агресора є військовими злочинами та злочинами проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду й грубим порушенням норм чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них.

  1. Порушення права на житло, охорону здоров’я, освіту внаслідок руйнувань військами рф мирних населених пунктів

Зруйновано:

  • понад 149 000 будинків (мають пошкоджене або зруйноване житло 3,6 млн українців);
  • 3198 закладів освіти (включаючи 864 дитячих садочків), зокрема 441 заклад, які неможливо відновити;
  • 1218 закладів охорони здоров’я (174 неможливо відновити);
  • 597 аптек;
  • 620 адміністративних будівель;
  • понад 349 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання;
  • 494 релігійних споруд (церков, храмів, мечетей);
  • 1201 об’єктів культури;
  • 422 заводи та підприємства;
  • 326 мостів та мостових переходів;
  • понад 25 тис. кілометрів доріг;
  • 27 торгівельних споруд;
  • 28 нафтобаз;
  • 11 ТЕЦ;
  • 3 ТЕС;
  • 336 котельнь;
  • 19 аеропортів і цивільних аеродромів;
  • 110 залізничних вокзалів і станцій;
  • 5 портів та портової інфраструктури.

За інформацією ЮНІСЕФ, через війну 3,3 млн дітей в Україні потребують допомоги.

  1. Застосування рф забороненої зброї проти цивільного населення та об’єктів

Протягом минулої доби противник завдав 11 ракетних, 41 авіаційний удар та здійснив 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Протягом минулої доби російські окупанти з артилерії, мінометів та з використанням авіації обстрілювали населені пункти Куп’янського та Чугуївського районів Харківської області.

84 удари ворог завдав по наближених до лінії фронту містах і селах Запорізької області: 77 з артилерії, 3 з авіації, 3 з РСЗВ та 1 з БПЛА. Під обстрілами 19 населених пунктів: Гуляйполе, Новояковлівка, Приморське, Малинівка, Полтавка, Кам’янське, Степове, Оріхів та ін.

За інформацією Херсонської ОВА, російські окупанти минулої доби 86 разів обстріляли мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 381 снаряд з артилерії, мінометів, танків, безпілотників та авіації. Херсон ворог атакував 4 рази, випустивши по місту 9 снарядів. російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області.

14 травня рашисти запускали ракети по Краматорську — зруйнували будинок, мешканці якого евакуювалися. Без жертв. На Волноваському напрямку під обстрілами Пречистівка Вугледарської ТГ, Бурлацьке і Шевченко Комарської ТГ.

На Донецькому напрямку під вогнем ворога були Острівське, Вовченка і Гірник. Вночі Авдіївка зазнала обстрілу з “Градів”, відбувалися також обстріли Мар’їнки та Георгіївки. На Горлівському напрямку у Костянтинівці пошкоджено 10 приватних будинків, 7 багатоповерхівок і школу. У Торецькій ТГ пошкоджено 5 будинків: 2 – у Північному і 3 – у Дружбі. У Часовоярській ТГ пошкоджено 3 будинки. 18 обстрілів противник завдав по Лиманській громаді.

Вчора, 14 травня, ворог завдавав артилерійських та мінометних ударів по акваторії Очаківської громади. Вночі, 15 травня, здійснено обстріл з РСЗВ по населеному пункту Очаківської громади. Вчора обстрілу зазнала Снігурівська громада. Влучання зафіксовано на околицях населеного пункту.

Зранку 15 травня російські війська вчергове обстріляли прикордоння Чернігівщини. Цього разу поцілили по населеному пункту “Градом”. В результаті обстрілу пошкоджена цивільна інфраструктура, горить приватний будинок.

Сьогодні зранку зафіксовано 1 мінометний обстріл (7 вибухів) Білопільської громади на Сумщині.

Використання таких видів зброї широкого ураження проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

  1. Порушення права на свободу, особисту недоторканість та інші основоположні права людини

У Таврійському на Херсонщині на території дитячого садочку російські війська облаштували польовий шпиталь. Напередодні туди прибули три військових вантажних автомобілів з пораненими військовими.

Ці дії рф є грубим порушенням ст.50 Женевської конвенції про захист закладів, відповідальних за піклування про дітей і їхню освіту.

  1. Вимушена міграція жителів України внаслідок війни та примусова депортація до рф

Станом на 09 травня УВКБ ООН, через війну росії проти України понад 18,62 млн людей перетнули кордон України.

8,20 млн біженців з України зафіксовано по всій Європі, з яких 5,09 млн біженців зареєстрованих для тимчасового захисту або аналогічного захисту національної системи в Європі.

2,85 млн громадян України виїхало/депортовано до рф. ЗМІ країни-агресора посилаючись на джерела у військових відомствах рф повідомляють, що станом на початок вересня на територію рф вивезено понад 3,8 млн осіб, з них 705 тис. дітей (серед яких 2 тис. дітей-сиріт з українських соціальних установ).

За даними УВКБ ООН, 5,35 млн стали внутрішньо переміщеними особами.

Країна-окупант рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

en_USEnglish