країна-терорист росія продовжує чинити воєнні злочини проти цивільного населення в Україні та щодня вбиває і калічить мирних людей.

1.Право на життя і безпеку

1.1. Право на життя і безпеку дітей

Станом на 10 годину 03 березня 2023 року, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також інших джерел, які потребують підтвердження, від початку вторгнення російської федерації в Україні загинула 461 дитина та постраждало 930 (+1 за добу) дітей.

02 березня внаслідок обстрілу ворогом с. Козацьке Херсонської області поранено 16-річного хлопця.

Фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити неможливо через те, що в українських містах окупаційні війська ведуть активні бойові дії.

Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням права дітей України на життя і безпеку, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями та Конвенцією ООН про права дитини.

1.2. Право на життя і безпеку цивільних осіб та військовослужбовців України

На сьогодні, за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, зафіксовано 8101 загиблий серед цивільного населення, 13479 мирних осіб поранено.

Вчора, 02 березня, ворог з артилерії та мінометів обстрілював прикордонні населені пункти Харківського, Куп’янського та Чугуївського районів Харківської області. Внаслідок ракетного удару по Куп’янську, попередньо із ЗРК С-300, зруйнована адміністративна будівля та заклад охорони здоров’я.
Також у Куп’янську ворожими обстрілами було пошкоджене сільськогосподарське підприємство і зерносховище. У с. Подоли Куп’янського району ворог обстрілював приватні домоволодіння. На жаль, загинула 73-річна жінка.

02 березня російські загарбники обстріляли з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА Херсонщину. У місті пошкоджено оселі херсонців. Внаслідок російських обстрілів 1 людина загинула, 17 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості. Серед травмованих – 16-річний підліток, який отримав вогнепальні поранення правого стегна через атаку ворожого безпілотника.

За 02 березня росіяни вбили 2 жителів Донеччини — у Великій Новосілці. Ще 5 людей в області дістали поранення.

Вбивства мирного населення, обстріли мирних міст та цивільних об’єктів армією країни-агресора є військовими злочинами та злочинами проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду й грубим порушенням норм чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них.

2. Порушення права на житло, охорону здоров’я, освіту внаслідок руйнувань військами рф мирних населених пунктів

Зруйновано:

  • понад 143 000 будинків (мають пошкоджене або зруйноване житло 3,6 млн українців);
  • 3126 закладів освіти (включаючи 863 дитячих садочків), зокрема 438 закладів, які неможливо відновити;
  • 1218 закладів охорони здоров’я (173 неможливо відновити);
  • 595 аптеки;
  • 620 адміністративних будівель;
  • понад 349 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання;
  • 270 релігійних споруд (церков, храмів, мечетей);
  • 908 об’єктів культури;
  • 422 заводи та підприємства;
  • 326 мостів та мостових переходів;
  • понад 25 тис. кілометрів доріг;
  • 27 торгівельних споруд;
  • 28 нафтобаз;
  • 11 ТЕЦ;
  • 3 ТЕС;
  • 335 котельнь;
  • 19 аеропортів і цивільних аеродромів;
  • 110 залізничних вокзалів і станцій;
  • 5 портів та портової інфраструктури.

За інформацією ЮНІСЕФ через війну 3,3 млн дітей в Україні потребують допомоги.

3. Застосування рф забороненої зброї проти цивільного населення та об’єктів

Протягом 02 березня противник завдав 3 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив понад 88 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, за даними Генерального штабу ЗСУ.

У ніч проти 03 березня ворог завдавав ударів по м. Очаків Очаківської громади Миколаївської області. За попередньою інформацією постраждалих немає. Пошкоджено лікувально-профілактичний заклад та дошкільний навчальний заклад. Інші наслідки пошкоджень уточнюються.

Вчора, 02 березня, агресор двiчi цiлив по Нікопольському району Дніпропетровської області. Пiд обстрiли з важкої артилерiї потрапила Марганецька громада. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Використання таких видів зброї широкого ураження проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

4. Порушення права на свободу, особисту недоторканість та інші основоположні права людини

На тимчасово окупованих територіях триває тиск на водіїв – тих, хто їздить з номерами українського зразка та має відповідне водійське посвідчення. Проблеми виникають при техогляді, під час зупинки “правоохоронцями” тощо. Звісно, нараховуються штрафи. Для перереєстрації транспортних засобів незалежно від року випуску обов’язково необхідний паспорт рф.

Не подобається росіянам і якість навчального процесу в школах окупованої Луганщини. Незважаючи на чисельні курси перепідготовки та обмін досвідом, місцеві вчителі, на думку росіян, недостатньо пропагують під час уроків.

Тому, з нового навчального року в школах так званої «лнр» додатково викладатимуть вчителі з рф. Із напрямами ще визначаються.

Такі дії рф є грубим порушенням статті 33 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

5. Вимушена міграція жителів України внаслідок війни та примусова депортація до рф

За даними УВКБ ООН, через війну росії проти України понад 16,21 млн людей перетнули кордон України.

8,10 млн біженців з України зафіксовано по всій Європі, з яких 4,88 млн біженців зареєстрованих для тимчасового захисту або аналогічного захисту національної системи в Європі. 2,85 млн громадян України виїхало/депортовано до рф.

ЗМІ країни-агресора посилаючись на джерела у військових відомствах рф повідомляють, що станом на початок вересня на територію рф вивезено понад 3,8 млн осіб, з них 705 тис. дітей (серед яких 2 тис. дітей-сиріт з українських соціальних установ).

За даними УВКБ ООН, 5,35 млн стали внутрішньо переміщеними особами.

Країна-окупант рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

en_USEnglish