росія продовжує чинити воєнні злочини проти цивільного населення в Україні та щодня вбиває, калічить мирних людей.

1.Право на життя і безпеку

1.1. Право на життя і безпеку дітей

Станом на 10 годину 24 лютого 2023 року, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також інших джерел, які потребують підтвердження, від початку вторгнення російської федерації в Україні загинула 461 дитина та постраждало 927 дітей.

Фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити неможливо через те, що в українських містах окупаційні війська ведуть активні бойові дії.

Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням права дітей України на життя і безпеку, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями та Конвенцією ООН про права дитини.

1.2. Право на життя і безпеку цивільних осіб та військовослужбовців України

На сьогодні, за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, зафіксовано 8006 загиблих серед цивільного населення, 13287 мирних осіб поранено.

Вчора, 23 лютого, російські окупанти атакували з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків, БМП та БПЛА мирні населені пункти Херсонщини. Ворожі снаряди поцілили в обʼєкт критичної інфраструктури та житлові будинки. Внаслідок російських обстрілів 1 людина загинула, 3 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості.

23 лютого ворог завдав удару, попередньо з ЗРК С-300 по адміністративній будівлі у смт Дворічна Куп‘янського району Харківської області. 2 людей – чоловік і жінка отримали поранення.

Під час проведення рятувальних робіт ворог вдруге обстріляв Дворічну. Бив прицільно по рятувальниках. Було пошкоджено щонайменше 4 автомобілі ДСНС.

У Куп’янську поранення зазнали 2 жінки 54, 61 року та чоловік 43 років. У Куп’янському районі поранення протягом доби отримали 4 чоловіки 49, 68, 72 та 73 років. Усі вони госпіталізовані та отримують медичну допомогу. Також у Куп’янську обстрілами зруйновано 4 житлові будинки. у районі пошкоджено будинки та господарчі споруди, сталися пожежі.

За 23 лютого росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: у Ямполі та Іванівському. Ще 7 людей в області дістали поранення.

Вбивства мирного населення, обстріли мирних міст та цивільних об’єктів армією країни-агресора є військовими злочинами та злочинами проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду й грубим порушенням норм чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них.

2. Порушення права на житло, охорону здоров’я, освіту внаслідок руйнувань військами рф мирних населених пунктів

Зруйновано:

  • понад 143 000 будинків (мають пошкоджене або зруйноване житло 3,6 млн українців);
  • 3126 закладів освіти (включаючи 863 дитячих садочки), зокрема 438 закладів, які неможливо відновити;
  • 1218 закладів охорони здоров’я (173 неможливо відновити);
  • 594 аптеки;
  • 620 адміністративних будівель;
  • понад 349 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання;
  • 270 релігійних споруд (церков, храмів, мечетей);
  • 907 об’єктів культури;
  • 422 заводи та підприємства;
  • 326 мостів та мостових переходів;
  • понад 25 тис. кілометрів доріг;
  • 27 торгівельних споруд;
  • 28 нафтобаз;
  • 11 ТЕЦ;
  • 3 ТЕС;
  • 335 котельнь;
  • 19 аеропортів і цивільних аеродромів;
  • 110 залізничних вокзалів і станцій;
  • 5 портів та портової інфраструктури.

За інформацією ЮНІСЕФ через війну 3,3 млн дітей в Україні потребують допомоги.

3. Застосування рф забороненої зброї проти цивільного населення та об’єктів

Протягом 23 лютого противник завдав 10 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, за даними Генерального штабу ЗСУ.

У ніч проти 24 лютого ворог гатив З важкої артилерії по Нікопольщині Дніпропетровської області. У Нікополі пошкоджені 8 приватних будинків. Понівечені й 5 господарських споруд. А ще – 2 магазини та кафе. Деталі атак по місту ще з’ясовують. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Вчора, 23 лютого, ворог завдавав ударів з РСЗВ по населеному пункту Куцурубської громади Миколаївської області. Влучання зафіксовано по відкритій території. Попередньо без постраждалих.

Використання таких видів зброї широкого ураження проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

4. Порушення права на свободу, особисту недоторканість та інші основоположні права людини

Маразм “руского міра” на окупованих територіях міцніє день за днем. І найстрашніше, що свої найбожевільніші ідеї загарбники випробовують на наших дітях.

В школах Мелітополя новий психоз – за даними Генштабу, учнів всього міста “добровільно” змушують прийняти присягу “юнармійців”.

На базі одного з навчальних закладів також планують сформувати так званий “всєросійський корпус спасатєлєй”.

Such actions of the aggressor state are a gross violation of the child's rights to self-determination, upbringing, and education, guaranteed by the UN Convention on the Rights of the Child and the Geneva Convention on the Protection of the Civilian Population in Time of War.

Продовжується примусова паспортизація жителів Луганщини. Так, від 1 березня право на звернення за перерахунком пенсії для районів міста Луганська та регіону мають виключно громадяни рф, які мають позначку в паспорті громадянина про реєстрацію за місцем проживання станом на 30 вересня, або евакуювалися вглиб рф і мають відповідну відмітку.

Також у 2023 році вирішено продовжити скандальні медичні огляди дітей російськими лікарями. Для цього виділено майже 1,5 млрд руб. на огляд щонайменше 220 тис. дітей.

Загалом цього року з рф планується направити 35 медичних бригад із лікарями-фахівцями. Після рекомендацій щодо подальшого лікування дітей спрямовують на “довгострокове оздоровлення”, після чого їх розшукують батьки.

Forced passporting of citizens of Ukraine by the russian federation is a violation of the fundamental principles of sovereignty and territorial integrity of Ukraine, the requirements of Article 2 of the UN Charter and the Declaration on the Principles of International Law.

5. Вимушена міграція жителів України внаслідок війни та примусова депортація до рф

За даними УВКБ ООН, через війну росії проти України понад 15,97 млн людей перетнули кордон України.

8,08 млн біженців з України зафіксовано по всій Європі, з яких 4,86 млн біженців зареєстрованих для тимчасового захисту або аналогічного захисту національної системи в Європі. 2,85 млн громадян України виїхало/депортовано до рф.

ЗМІ країни-агресора посилаючись на джерела у військових відомствах рф повідомляють, що станом на початок вересня на територію рф вивезено понад 3,8 млн осіб, з них 705 тис. дітей (серед яких 2 тис. дітей-сиріт з українських соціальних установ).

За даними УВКБ ООН, 5,35 млн стали внутрішньо переміщеними особами.

Країна-окупант рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

en_USEnglish