рф продовжує чинити воєнні злочини проти цивільного населення в Україні та щодня вбиває і калічить мирних людей, руйнує їхні оселі.

1.Право на життя і безпеку

1.1. Право на життя і безпеку дітей

Станом на 10 годину 17 лютого 2023, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також інших джерел, які потребують підтвердження, від початку вторгнення російської федерації в Україні загинула 461 дитина та постраждало 923 дитини.

Фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити неможливо через те, що в українських містах окупаційні війська ведуть активні бойові дії.

Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням права дітей України на життя і безпеку, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями та Конвенцією ООН про права дитини.

1.2. Право на життя і безпеку цивільних осіб та військовослужбовців України

На сьогодні, за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, зафіксовано 7199 загиблих серед цивільного населення, 11756 мирних осіб поранено.

Вчора, 16 лютого, російські загарбники атакували з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та БПЛА Херсонщину. Окупанти поцілили в торговельний порт та житлові будинки. Внаслідок російських обстрілів 3 людини загинули, 7 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості.

За 16 лютого росіяни вбили 5 жителів Донеччини — у Бахмуті. Ще 10 людей в області зазнали поранень.

Вбивства мирного населення, обстріли мирних міст та цивільних об’єктів армією країни-агресора є військовими злочинами та злочинами проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду й грубим порушенням норм чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них.

2. Порушення права на житло, охорону здоров’я, освіту внаслідок руйнувань військами рф мирних населених пунктів

Зруйновано:

  • понад 143 000 будинків (мають пошкоджене або зруйноване житло 3,6 млн українців);
  • 3126 закладів освіти (включаючи 863 дитячих садочків), зокрема 424 заклад, які неможливо відновити;
  • 1218 закладів охорони здоров’я (173 неможливо відновити);
  • 594 аптеки;
  • 620 адміністративних будівель;
  • понад 349 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання;
  • 270 релігійних споруд (церков, храмів, мечетей);
  • 907 об’єктів культури;
  • 422 заводів та підприємств;
  • 326 мостів та мостових переходів;
  • понад 25 тис. кілометрів доріг;
  • 27 торгівельних споруд;
  • 28 нафтобаз;
  • 11 ТЕЦ;
  • 3 ТЕС;
  • 335 котельнь;
  • 19 аеропортів і цивільних аеродромів;
  • 110 залізничних вокзалів і станцій;
  • 5 портів та портової інфраструктури.

За інформацією ЮНІСЕФ через війну 3,3 млн дітей в Україні потребують допомоги.

3. Застосування рф забороненої зброї проти цивільного населення та об’єктів

Протягом 16 лютого противник завдав 41 ракетний та 24 авіаційних удари, здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, за даними Генерального штабу ЗСУ.

Вчора, 16 лютого, окупанти вдарили по Харкову попередньо ракети ЗРК С-300. Зафіксовані “прильоти” в Основ’янському та Київському районах міста. Від вибухової хвилі пошкоджено цехи одного з підприємств. Попередньо без постраждалих.

У Вовчанську ворог застосовував і бойову авіацію, і артилерію. У Куп’янську обстрілами пошкоджені приватні домоволодіння, гаражі, та автомобіль. Сталися пожежі.

У селищі Великий Бурлук через обстріли 44-річна жінка отримала поранення, госпіталізована у стані середньої тяжкості.

16 лютого ворог здійснював мінометний обстріл по акваторії Очаківської громади Миколаївської області. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Використання таких видів зброї широкого ураження проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

4. Порушення права на свободу, особисту недоторканість та інші основоположні права людини

Міську центральну багатопрофільну лікарню у Довжанську переобладнали у госпіталь для важкопоранених військових рф. Працівників бюджетних установ змушують терміново здавати кров.

Значна більшість медзакладів на тимчасово окупованих територіях України закрита для цивільних. Проте, окупанти знайшли вихід – вивозять людей на лікування до рф і рапортують про нього офіційно. Так, днями на планове лікування до ростовської області доправлено 20 мирних жителів.

Тобто цивільних, яким потрібна госпіталізація, рятуватимуть в сусідніх регіонах рф. Пацієнтам це вкрай незручно і важко. Втім, зручно бойовикам та їх командуванню.

Ці дії рф є грубим порушенням ст. 18 Женевської конвенції про захист цивільних лікарень, які за жодних обставин не можуть бути об’єктом нападу.

5. Вимушена міграція жителів України внаслідок війни та примусова депортація до рф

За даними УВКБ ООН, через війну росії проти України понад 15,72 млн людей перетнули кордон України.

8,07 млн біженців з України зафіксовано по всій Європі, з яких 4,84 млн біженців зареєстрованих для тимчасового захисту або аналогічного захисту національної системи в Європі. 2,85 млн громадян України виїхало/депортовано до рф.

ЗМІ країни-агресора посилаючись на джерела у військових відомствах рф повідомляють, що станом на початок вересня на територію рф вивезено понад 3,8 млн осіб, з них 705 тис. дітей (серед яких 2 тис. дітей-сиріт з українських соціальних установ).

За даними УВКБ ООН, 5,35 млн стали внутрішньо переміщеними особами.

Країна-окупант рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

en_USEnglish