РОЗ’ЯСНЕННЯ для громадян (як військових, так і цивільних), які потрапили до полону рф, та їхніх родин.

Які виплати, компенсації та пільги передбачені:

Законом України від 26.01.2022 № 2010-IX та постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2022 р. № 1281, визначені наступні пільги, виплати та компенсації, на які мають право особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та члени їхніх сімей:

  • щорічна грошова допомога у розмірі 100 тис. гривень під час перебування особи у полоні;
  • одноразова грошова допомога у розмірі 100 тис. гривень після звільнення;
  • медична та реабілітаційна, зокрема психологічна допомога, та санаторно-курортне лікування осіб після звільнення;
  • відшкодування витрат на професійну правову допомогу, що надавалася таким особам для захисту їхніх прав і законних інтересів, у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України (не більше 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня року, в якому прийняте відповідне рішення, шляхом перерахування Мінреінтеграції коштів на особові рахунки осіб);
  • першочергове право на забезпечення жилими приміщеннями з фондів житла для тимчасового проживання осіб після звільнення. 

Зазначені виплати та компенсації надаються лише у випадку, коли стосовно особи встановлено факт позбавлення особистої свободи Комісією з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, що утворена при Мінреінтеграції.

Як отримати допомогу полоненим та членам їхніх сімей під час перебування таких осіб у полоні?

Під час перебування у полоні особи та члени їхніх сімей мають право на отримання щорічної державної грошової допомоги у розмірі  100 тис. гривень

Для цього їхнім законним представникам, членам сім’ї або їхнім законним представникам необхідно звернутися до Мінреінтеграції із заявою.

До заяви потрібно додати: 

  • копію документа, що посвідчує особу заявника;
  • відомості або документи, що підтверджують факт позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України в поточному році;
  • довідку з реквізитами особового рахунка, відкритого в банківській установі.

За результатами опрацювання заяви Мінреінтеграції перераховує відповідні кошти на особовий рахунок особи або члену її сім’ї, реквізити якого зазначені в довідці, доданій до заяви.

Як отримати допомогу полоненим після звільнення з полону рф?

Після звільнення з полону особи мають право на отримання одноразової державної грошової допомоги у розмірі 100 тис. гривень. 

Для отримання одноразової державної грошової допомоги після звільнення особа має звернутися до Мінреінтеграції, до заяви необхідно додати довідку з реквізитами особового рахунка, відкритого в банківській установі.

Після опрацювання заяви Мінреінтеграції перераховує відповідні кошти на особовий рахунок особи, реквізити якого зазначені в довідці, доданій до заяви.

Яка допомога надається у разі загибелі (смерті) полоненої рф особи?

У разі загибелі (смерті) особи, стосовно якої встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, смерть якої настала під час перебування такої особи в місцях несвободи, або смерті особи, звільненої з місць несвободи, протягом року після її звільнення, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, пов’язаних з перебуванням такої особи в місцях несвободи, надається одноразова державна грошова допомога у розмірі 100 тис. гривень.

Право на отримання цієї допомоги мають:

  • члени сім’ї, батьки (відповідно до Сімейного кодексу України) чи утриманці загиблої (померлої) особи (відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”). 

Для отримання одноразової державної грошової допомоги у разі загибелі (смерті) особи вони мають звернутися до Мінреінтеграції із заявою. 

До заяви потрібно додати:

  • копію документа, що посвідчує особу заявника;
  • копію свідоцтва про смерть або копію витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію смерті;
  • копію довідки, що підтверджує смерть звільненої з місць несвободи особи, за формою, встановленою МОЗ;
  • довідку з реквізитами особового рахунка, відкритого в банківській установі.

За результатами опрацювання заяви Мінреінтеграції перераховує кошти на особовий рахунок, реквізити якого зазначені в довідці, доданій до заяви.

Роз’яснення підготовлено Українським центром захисту прав людини.

en_USEnglish