До Українського центру захисту прав людини (далі – Центр) звернулася жінка з Херсонської області щодо розшуку її онука, громадянина України.

За інформацією заявниці, наприкінці березня 2022 року до її оселі, де у той час перебував її онук, увірвалися російські окупанти. Рашисти з застосуванням електрошокеру катували чоловіка, а її, 84-річну жінку, побили. Потім зав’язали очі та відвезли до свого штабу. Літню жінку після доби утримування відпустили, а її онука заарештували. З її дому загарбники вкрали золото, годинники, комп’ютери, телефони, одяг, посуд, картоплю та навіть курей.

З неофіційних джерел стало відомо, що розшукуваний спочатку утримувався в СІЗО м. Херсон, а потім був переміщений в СІЗО № 1 м. Сімферополь.

Відомо, що у цьому СІЗО, яке було побудоване ще у 1803 році, у нелюдських умовах, переповнених камерах, утримуються громадяни України за політично-вмотивованими звинуваченнями. Як писали ЗМІ, окупанти на його базі восени минулого року створили так зване “політичне” СІЗО. 

За даними правозахисників, за перші пів року повномасштабного вторгнення росії було зафіксовано щонайменше 311 випадків насильницьких зникнень українців на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей. 

Центр звернувся до уповноважених на розшук державних органів з проханням здійснити дії, спрямовані на встановлення місцезнаходження цивільного заручника та внесення відомостей про нього до відповідних реєстрів.

Завдяки роботі Центру Національне інформаційне бюро включило розшукуваного до Реєстру оборонців України та інформацію про його перебування в полоні передали до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Отримали відповідь, що його перебування у полоні держави-агресора не підтверджено російською стороною та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

Однак, громадянин України, звільнений з полону рф у лютому цього року, підтвердив, що розшукуваний перебував разом із ним на території тимчасового окупованого Криму, спочатку у сімферопольському СІЗО №1, а потім у СІЗО №2.

За словами звільненого, до цього СІЗО окупанти привозили громадян України з Херсонської області, де постійно піддавали їх катуванню та знущанням. 

Це є доказами того, що країна-окупант викрадає цивільних людей, катує їх, незаконно позбавляє волі та приховує цю інформацію.

Такі дії рф є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них та є військовими злочинами.

Закликаємо рф надати МКЧХ доступ до незаконно затриманих цивільних громадян України, а міжнародну спільноту докласти всіх зусиль аби росія була притягнута до відповідальності за всі злочини проти України.

en_USEnglish