• 10.02.2023
  • UHRC
  • 0

Незаконно засуджений кремлем до 13 років в’язниці за свої політичні погляди 60-річний Джеміль Гафаров став жертвою російської катівні.

Про смерть політв’язня у слідчому ізоляторі російського Новочеркаська 10 лютого повідомила адвокатка Гафарова Ліля Гемеджі.

60-річний бранець кремля мав другу групу інвалідності через хронічну ниркову недостатність і потребував діалізу, який в умовах СІЗО проводити неможливо.

У російському СІЗО адвокатам Гафарова, стан якого різко погіршився через відсутність необхідної медичної допомоги, відмовили у переведенні його до лікарні. 

Ці політичні переслідування, катування та тортури рф щодо громадянина України, кримського татарина Джеміля Гафарова призвели до його смерті.

Загалом станом на 01.01.2022 року в ув’язненні рф за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями перебуває ще 86 кримських татар, з них вже засуджено 43 особи і стільки ж є підслідними та підсудними. Частина із них перебуває у тяжкому стані і потребує негайної медичної допомоги, адже стан їхнього здоров’я є загрозливим для життя.

Український центр захисту прав людини засуджує політично вмотивовані переслідування, тортури та вбивства громадян України. Закликаємо звільнити незаконно утримуваних за ґратами бранців Кремля.

en_USEnglish