• 06.04.2023
  • UHRC
  • 0

49 країн-членів ООН, а також Євросоюз виступили зі спільною заявою, в якій засудили росію за депортацію українських дітей. 

Документ був ухвалений у відповідь на спроби росії організувати неформальне засідання Радбезу ООН, де росіяни намагалися довести нібито “правові підстави” насильницького вивезення українських дітей.  

У Радбезі ООН також було заблоковано відеотрансляцію пропагандистського виступу так званої “уповноваженої з прав дитини рф” марії львовой бєловой, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд (далі – МКС) у Гаазі.

Російська Федерація прагнутиме представити свої дії в Україні, як відповідні міжнародному праву, нормам про права дітей та плану дій щодо дітей в умовах збройного конфлікту. Але це максимально далеко від істини” – йдеться у заяві ООН. 

У документі зазначається, що наразі відомо про 19,5 тисяч українських дітей, яких рф вивезла з тимчасово окупованих територій, через що МКС видав ордери на арешт львовой бєловой та російського диктатора володимира путіна.

У Держдепі США у відповідь на спроби рф виправдати свої дії заявили, що від  моменту початку “незаконної та неспровокованої війни росії в Україні рф насильно розлучила тисячі дітей віком від 4 місяців до 17 років з їхніми сім’ями чи законними опікунами та розмістила їх у понад 40 різних установах на окупованих рф частинах України або на території самої росії”.

Ми обурені, що марія львова бєлова, російська уповноважена з прав дитини, на яку поширюється виданий Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт за її причетність до військових злочинів проти дітей в Україні, брала участь у засіданні Радбезу ООН. росія також надала трибуну невизнаним чиновникам із так званої “ДНР”. Резолюція Генеральної Асамблеї чітко закликала всі держави та міжнародні організації не визнавати жодних змін статусу Донецької області України. Той факт, що росія надала слово цим особам, демонструє її зневагу до Генеральної Асамблеї ООН, Ради Безпеки та міжнародного права”, – наголосили у Держдепі.

Нагадаємо, що напередодні Рада ООН з прав людини 4 квітня ухвалила резолюцію “Ситуація з правами людини в Україні внаслідок російської агресії”, де засудила порушення рф прав людини в Україні, а також депортацію дітей із тимчасово окупованих територій. 

Український центр захисту прав людини вітає заяву понад 50 країн-членів ООН щодо збройної агресії рф та закликає інші країни, які входять до ООН, приєднатися до засудження військових злочинів росії та її військово-політичного керівництва проти громадян України, зокрема дітей.

Закликаємо міжнародну спільноту зробити все, аби росія понесла відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людства, що були скоєні та продовжують відбуватися на території України.

en_USEnglish