Вночі рф випустила сім дронів-камікадзе “Shahed-136/131” та шість крилатих ракет “Калібр”. Силами ППО України було знищено 5 ракет та 5 ударних дронів. Один з ворожих безпілотників поцілив в об’єкт критичної інфраструктури Шепетівського району Хмельницької області.

У ніч проти 10 лютого ворог завдав масованого удару зенітними ракетами С-300 по Харківській та Запорізькій областях. Загалом окупантами було запущено до 35 зенітних керованих ракет. Є влучення у інфраструктурні об’єкти у Харкові та області.

У Запорізькій області надійшло 15 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

За 9 лютого росіяни вбили двох мирних жителів Донеччини — у Плещіївці. Ще 11 людей області зазнали поранень.

Херсонську область за добу російські окупанти обстріляли 54 рази. У Херсоні російськими снарядами пошкоджено житлові будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російську агресію загинула одна людина, ще троє жителів області поранені.

9 лютого внаслідок обстрілу ворогом м. Марганець Дніпропетровської області поранено 11-річну дівчинку.

Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням права дітей України на життя і безпеку, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями та Конвенцією ООН про права дитини.

Вбивства мирного населення, обстріли мирних міст та цивільних об’єктів армією країни-агресора є військовими злочинами та злочинами проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду й грубим порушенням норм чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них.

Закликаємо Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень рф прав людини в Україні.

en_USEnglish