6 травня з ворожого полону додому повернувся військовий парамедик полку “Азов”, захисник Маріуполя, з проханням посприяти у розшуку якого до Українського центру захисту прав людини (далі – УЦЗПЛ) звертався його побратим.

Як розповів заявник, азовець потрапив у полон до окупантів під час виходу з “Азовсталі” 20 травня 2022 року. Останній раз він виходив на зв’язок 19 серпня і тоді повідомив, що перебуває в колонії в Оленівці.

Додатково  з’ясувалось, що це вже не перший полон військовослужбовця. У лютому 2015 року він потрапив до рук ворога у селі Широкине. Псевдосудом так званої “ДНР” тоді його засудили до 30 років ув’язнення, але у грудні 2017 року, після 2,9 років полону, його обміняли.

Після  реабілітації захисник повернувся на службу в “Азов” у якості парамедика. Повторно потрапив до полону 2022 року під час оборони Маріуполя.

Вітаємо оборонця України та його рідних і близьких з поверненням на Батьківщину!

За офіційними даними, 6 травня 2023 року Україна повернула з російського полону ще 45 громадян: 42 Захисника та три Захисниці  “Азовсталі” з НГУ.

Вже 11 військовослужбовців, до розшуку яких долучився УЦЗПЛ, було звільнено з полону під час обмінів. 

Якщо Ваша близька людина також зникла безвісти, потрапила до ворожого полону або Вам потрібна правова допомога щодо соціальних гарантій, звертайтеся до Українського центру захисту прав людини: 

  • на “гарячу лінію” – 0 800 33 07 09
  • або за телефоном – 073 765 44 08
  • пишіть на електронну адресу – contact@uhrc.org.ua

Ми обов’язково допоможемо!

en_USEnglish