У справах Міжнародного кримінального суду росія буде звинувачена у викраденні українських дітей і навмисному нападі на цивільну інфраструктуру, пише New York Times. Ці дві справи є першими міжнародними звинуваченнями, висунутими рф від початку повномасштабного вторгнення в Україну. 

Виданню з посиланням на джерела, які наближені до процесу, стало відомо, що суд вимагатиме видачу ордерів на арешт кількох людей. Водночас, кому саме суд планує пред’явити звинувачення публічно не повідомляють, оскільки триває розслідування.

Деякі дипломати та експерти говорять, що можливо висунуть звинувачення президенту росії путіну, оскільки суд не визнає імунітет для глави держави у справах, пов’язаних із військовими злочинами, злочинами проти людства чи геноцидом.

Так, New York Times пише, як повідомили офіційні особи, перша справа пов’язана з випадками викрадення росією українських дітей, від малюків до підлітків. “У рамках спонсорованої Кремлем програми їх вивозили з України та розміщували в будинках, щоб вони стали громадянами росії, або відправляли в літні табори для перевиховання. Деякі приїхали з дитячих будинків чи групових будинків. Москва не приховує своєї програми, представляючи її як гуманітарну місію захисту від війни осиротілих чи покинутих українських дітей”, – зазначає видання.

Головний прокурор Карім Хан публічно заявив про свої наміри продовжити цю справу, заявивши, що “незаконне переміщення дітей до росії або на окуповані частини України є пріоритетом для його слідчих”.

Депортація – це військовий злочин. Примусове вивезення та сплановане “перевиховання” дітей – це злочин проти людства та є актом злочину “геноцид” відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього та статті 6 Римського статуту міжнародного кримінального суду.

рф має обов’язково бути покарана!

en_USEnglish