• 18.04.2023
  • UHRC
  • 0

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міатович опублікувала звіт про ситуацію з правами кримських татар.

Цей звіт зосереджується на численних зафіксованих випадках порушень прав людини, прав кримських татар особливо після окупації у 2014 році та повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

Комісар Ради Європи з прав людини засуджує дії рф стосовно кримських татар, а саме: заборону у 2016 році верховним судом рф Меджліса кримськотатарського народу (вищий орган виконавчої влади), поліцейські рейди та обшуки у мечетеях і релігійних школах, переслідування і фіктивні кримінальні звинувачення, незаконні засудження та примусову мобілізацію і призов до зс рф.

Арешти, несправедливі кримінальні засудження та тривалі тюремні терміни, нав’язані багатьом кримським татарам, мають додатковий негативний вплив на їх сімейне життя. Наразі виховується близько 220 кримськотатарських дітей у сім’ях, де один з батьків був поміщений під варту або ув’язнений після несправедливого кримінального вироку“, – йдеться у звіті.

Повідомляється, що повномасштабне вторгнення росії в Україну погіршило і без того плачевні умови утримання ув’язнених кримських татар. За даними Дуні Міатович, 23 кримських татар, які зараз утримуються під вартою в росії, мають серйозні проблеми зі здоров’ям, які загрожують життю. Комісар засуджує це та закликає рф звільнити кримських татар та розслідувати смерть у СІЗО Новочеркаська засудженого за фальшивими звинуваченнями кримськотатарського активіста Джеміля Гафарова.

Наголошується, що за останні роки зросли обмеження російської окупаційної влади на свободу мирних зібрань кримських татар. російська окупаційна влада в Криму від 2014 року притягнула до відповідальності 234 громадянина України за нібито порушення громадського порядку під час масових зібрань, і 205 з них були кримськими татарами.

Незаконна окупація Криму росією призвела до змін у система освіти та культури на півострові. “росія стерла сліди культурної присутності кримських татар на півострові та забезпечила ідеологічне та історичне обґрунтування його окупації для своїх громадян”, – йдеться у звіті.

Від початку окупації рф провела в Криму 15 призовних кампаній. Від вересня 2022 року примусово вручено не менше 1 500 повісток членам кримськотатарської громади. Примусова мобілізація призвела до масового втечі кримських татар до Туреччини, Казахстану, Узбекистану, материкової України чи до інших країн Європи.

За даними Меджлісу кримськотатарського народу, Крим втратив понад 10 000 загального кримськотатарського населення.

Комісар Ради Європи з прав людини закликала рф зупинити примусовий призов і переслідування кримчан, негайно звільнити незаконно затриманих та виправдати засуджених за фальшивими звинуваченнями громадян.

Український центр захисту прав людини підтримує вимоги Комісара Ради Європи з прав людини до рф.

Закликаємо міжнародну спільноти зробити все, аби росія понесла відповідальність за окупацію Криму та злочини проти громадян України на півострові.

рф має обов’язково бути покарана!

en_USEnglish