7 березня 2023 року відбувся черговий обмін військовополоненими – додому повернулося ще 130 Захисників та Захисниць України. Серед них – двоє військовослужбовців, до розшуку яких долучився Український центр захисту прав людини.

Так, з проханням допомогти з розшуком сина, військовослужбовця НГУ з міста Павлограда до Центра звернулася його матір. Вона повідомила, що її син зник безвісти 26 січня 2023 року під час виконання бойового завдання на території населеного пункту Ягідне поблизу Бахмута і про його місце перебування вона не знає.

Завдяки роботі Українського центру захисту прав людини та співпраці з причетними до розшуку людей державними органами влади відомості про зниклого безвісти військового НГУ було внесено до відповідних реєстрів, а також також зареєстровано в Бюро Центрального агентства МКЧХ з розшуку. А вчора стало відомо, що він повернувся до України під час обміну, що нам 8 березня підтвердила його матір.

Інший військовий з 36 окремої бригади морської піхоти, матір якого також просила Центр допомогти з розшуком, обороняв Маріуполь та вийшов у полон у травні 2022 року під час евакуації  з “Азовсталі”. Після чого його точне місцеперебування було невідомо, він вважався безвісти зниклим. Від раніше звільнених з полону українських військових, за словами матері, вона дізналася, що її син утримувався в Оленівці, що на тимчасово окупованій території Донецької області або в одній з колоній на тимчасово окупованій території Луганської області. 

8 березня його матір повідомила Центру, що її син нарешті звільнений з полону рф.

Нагадаємо, що 4 лютого 2022 року після 8 місяців російського полону додому повернулася українська військовослужбовця, до розшуку якої на прохання сестри також долучився Український центр захисту прав людини.

Якщо Ваша близька людина також зникла безвісти або потрапила до ворожого полону, звертайтеся до Українського центру захисту прав людини на “гарячу лінію” за безкоштовним номером телефону: 0 800 33 07 09.

Наші спеціалісти роз’яснять Вам порядок розшуку рідних і знайомих та допоможуть звернутися до відповідних органів для отримання статусу та грошового забезпечення.

Не маєте змоги зателефонувати – пишіть нам на електронну адресу: contact@uhrc.org.ua.

Ми обов’язково допоможемо!

en_USEnglish