До Українського центру захисту прав людини (далі – УЦЗПЛ) звернулася жінка з проханням посприяти у розшуку її брата, військовослужбовця ЗСУ, який під час виконання бойового завдання в Луганській області був захоплений у ворожий полон.

За інформацію від військового, звільненого з полону рф, її брат утримувався у свердловській виправній колонії № 38 Луганської області.

Рідні військовослужбовця вже зверталися до Національної поліції  України, але там їм відмовили у порушенні кримінальної справи. 

УЦЗПЛ звернувся до Національної поліції України з вимогою про внесення відомостей про полоненого до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинених дій, що містять ознаки кримінального правопорушення, оскільки захоплення у полон є злочином, і поліція, відповідно до законодавства, повинна була прийняти заяву та відкрити кримінальну справу.

Завдяки УЦЗПЛ Національна поліція відкрила кримінальне провадження та розпочала досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 Кримінального Кодексу України жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Звертаємо увагу, якщо ви повідомляєте правоохоронні органи про вчинене кримінальне правопорушення, то слідчий, дізнавач, прокурор не пізніше 24 годин після подання такої заяви зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години від моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

За українським законодавством особи, які скоїли воєнні злочини, повинні понести кримінальну відповідальність.

рф має бути покарана!

en_USEnglish